Fyra utgivningstillfällen gav år 2007 sammanlagt 40 nya färöiska frimärken. Märkena har teman som litteratur, folklore, internationellt samarbete, historia och natur.
I februari kom de första. Sälkvinnan från Mikladalur är en sägen som illustreras på 10 frimärken i ett ark. Märkena, som har valören 5.50, har tecknats av Edward Fuglø.
Två märken i valörerna 5.50 och 7.50, även utgivna i ett häfte med fyra märken av varje, visar litografier av den franske konstnären Barthélemy Lauvergne 1805-1871). Det ena märket visar segelfartyg med Nólsoy i bakgrunden och det andra Skællingsfjall.
Ett märke i valören 7.50 med vågkraft som motiv uppmärksammar Útnorðurráðið, ett organ för västnordensamarbete.
De nu nämnda märkena hade utgivningsdag den 12 februari.
Scouter
Nästa tillfälle var den 10 april. Då uppmärksammades scoutrörelsens 100-årsjubileum runt om i världen, så även på Färöarna. Den färöiska scoutrörelsen startade 1926 och organiserar idag ungefär 1.500 scouter. De färöiska märkena, illustrerade av Edward Fuglø, har valörerna 5.50 flickscout med en fågel i handen) och 10 kr tält i ett stiliserat färöiskt landskap).
Favoritroman
En andra utgåva denna dag, den 10 april, kan sägas ha anknytning till Samfundet Sverige-Färöarna. Av all litteratur som Birgitta Hylin, samfundets grundare, översatte från färöiska till svenska, vädrerade hon Heðin Brús kortroman Fattigmans heder (Feðgar á ferð) allra högst. Hennes översättning kom i två upplagor, den andra utgiven av henne själv.
åtta episoder ur romanen Fattigmans heder utgör motiv på lika många frimärken i ett ark. Märkena har valören 7.50 och är illustrerade av likaledes samfundsmedlemmen Barður Jákupsson.
Bibelöversättare och tamfåglar
På försommaren, den 11 juni, var det åter dags att få ta del av lite färökunskap i frimärksformat. Ett miniark med tre märken i valören 5.50 visar porträtt på färöiska bibelöversättare, nämligen Jákup Dahl (1878-1944), Kristian O. Viderø (1906-1991) och Victor Danielsen (1894-1961). återigen är det Edward Fuglø som illustrerat märkena.
Tre märken i valörerna 9, 20 och 25 kronor visar tamfåglar i sin hemmiljö kring hus och gårdar, nämligen höns, änder och gäss. Denna gång är Astrid Andreasen illustratör.
Stengärdesgård, SEPAC och kyrkfigurer
Sista utgåvan för året kom den 1 oktober. Tre olika motivkretsar var aktuella denna gång.
Ett ark med åtta märken i valören 5.50 visar vad som kan gömma sig i en vanlig stengärdesgård i form av småfåglar, gnagare, insekter, växter mm. Det är Edward Fuglø som har illustrerat detta.
SEPAC (Small European Postal Administrations Cooperation) är en sammanslutning av de små postverken i åland, Färöarna, Gibraltar, Grönland, Guernsey, Island, Isle of Man, Jersey, Liechtenstein, Malta, Monaco och San Marino. Vartannat år ger dessa länder ut frimärken på ett gemensamt tema. 2007 var temat ”Beautiful corners of Europe” och det färöiska märket visar ett fotografi från Hoyvík med Nólsoy i bakgrunden. Märket har valören 7.50 och fotografen heter Absalon Hansen.
Sist på året, som sig bör, två märken lämpade för julposten. Denna gång är det två figurer från sockenkyrkan i Kirkjubøur som avbildas, en Kristusfigur och en Madonnastaty. Bägge figurerna togs omhand vid renoveringen av kyrkan 1874.
Kristusfiguren är från tiden 1450-1500, medan Madonnastatyn tros vara från andra halvan av 1200-talet. Valörerna är 5.50 och 7.50 och märkena finns även i ett häfte med fyra märken av varje.
Illustratör är Anker Eli Petersen.
Användbara internetadresser för den som vill veta mer om färöiska frimärken, finner du på Samfundets länksida.