Det var otroligt vackert med sol och snö på Biskops-Arnö när vi, Gunnel Wallén, Rune Bengtsson, Sören Hallgren, Leif Söderberg och Ljúfa Elfwing, Torbjörn Nyström och jag, tågförsenade, bänkade oss i folkhögskolans datasal.
Den var utan fönster men det gjorde inget för vi satt fastklistrade vid datorerna, lyssnade till Torbjörns förklaringar och uppmaningar och försökte hänga med.
Han var både pedagogisk och förstående och det handlade främst om att lära oss att logga in, registrera oss, skriva en "artikel", publicera den och spara samt hämta en bild, till slut att logga ut.
Torbjörn kom i torsdags och hade hela fredagen hos mig arbetat med att förbättra den hemsidesmodell han gjort åt oss som arbetsmaterial. Den struktur som några av oss i SE-IS kom fram till hos Ljúfa förra måndagen lade han in.
En viktig sak han vill att vi skall förstå är att skilja på innehåll och utseeende. Sidan är byggd upp med moduler, byggklossar och i dem kan tex bilder röra sig, artiklar komma fram "at random" osv. Han lät oss gå in på "baksidan" som ytligt sett inte är svår men där möjligheterna verkar oändliga. Styrelsemedlemmar kan som brukare gå in på baksidan. Vi måste dock välja administrator. Helt otroligt är att Torbjörn också lovat hjälpa oss med att komma igång.
Torbjörn har arbetat med hemsidan för Svensk-färöisk förening sedan 2002 och har nu flera hundra besökare i veckan. Han kan där se vad som intresserar, jo Fakta om Färöarna. Mest lästa artikel var visst om svenska snapsvisor. Bilderna är de som bäst fångar.
En svårighet är att begränsa rubrikerna tex på den första sidan, eftersom besökaren helst inte stannar mer än 30 sek. Sedan bör de andra sidorna ha ensartad uppställning. Tex bör rubriker och underrubriker bör ha samma storlek och typsnitt så att artiklarna blir lättfångade. Datum och författarnamn står på samma ställe osv. Sedan kan en oändlig mängd artiklar ligga i ett arkiv och var sökbara.
Här har ju SE-FO en artikelbank i årgångar av Tíðindablaðið, men artiklarna måste vara i elektronisk form, behöver nog uppdateras och bildsättas. SE-IS har ju en del i Gardar. Verksamhetsberättelser och andra dokument hör också hemma på sidan.
En stor fördel för oss är att vi kan ha samma modell i bägge samfunden, åtminstone till dess att vi vill utvärdera den. Besökare till sidan kan registrera sig, logga in och få möjlighet att tex kommentera en artikel. Det kan de göra direkt, andra kan också få kommentera men då måste administratör godkänna kommentaren. Ett mål är att sidan skall bli interaktiv.
En liten fråga är indelning av artiklar och vi får försöka med
- Språk och litteratur
- Kultur (konst, musik, teater, film)
- Historia
- Samhälle
- Sport
- Natur och miljö.
Vi måste hitta ett domännamn, vilket kostar några hundra kronor per år och ett webbhotell, som kan kosta lite över ettusen kronor per år. Torbjörn har ett förslag på hotell. Dessutom är lämpligt att föreningarna hyra webbmaster / redaktör, som sköter allt dagligt underhåll, gör grafik och tar hand om sociala media.
Lördagen var en heldag på Biskops-Arnö med god lunch och kaffe i den trevliga matsalen. Rune hade förresten burit med sig återstoden av de böcker som SE-FO tidigare skänkt till det nordiska biblioteket.
Under söndagen fortsatte Torbjörn att arbeta med hemsidan innan han på eftermiddagen fortsatte med det på tåget till sin mor i Kristianstad. Han kommer att göra en arbetsmodell för SE-IS och vi kommer att höra av honom när han väl återvänt till Tórshavn.
Torbjörn Nyström var en härlig gäst! Stort tack till honom!